Συστημική Αναπαράσταση

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια μέθοδος συμβουλευτικής ή/και θεραπευτικής παρέμβασης που εφαρμόζεται σε ανθρώπινα συστήματα (άτομα, οικογένειες, ομάδες, εταιρίες κλπ), από εκπαιδευμένους συμβούλους – ψυχοθεραπευτές.

Μπορεί να διευρύνει την επίγνωση και αυτογνωσία των ατόμων, να διευκολύνει αλλαγές σε οικογενειακές, κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις και να επιφέρει ανακούφιση και αλλαγή.

Η Συστημική Αναπαράσταση μας επιτρέπει να εξετάσουμε όλα τα είδη των συνδέσεων, που υπάρχουν όχι μόνο σε μια οικογένεια αλλά και σε μια ομάδα, οργανισμό, ένα στόχο, σε οράματα, σε σωματικά συμπτώματα . Αιτήματα μπορεί να είναι οικογενειακές, συντροφικές, εργασιακές σχέσεις, θέματα υγείας, εργασίας, οικονομικά κ.ά.

Σε ατομικό επίπεδο μπορεί να γίνει επεξεργασία θεμάτων που αφορούν σχέσεις, σωματικής και ψυχικής ασθένειας, υιοθεσίας, πένθους, επαγγελματικών και οικονομικών ζητημάτων.

Οι συστημικές αναπαραστάσεις αναδεικνύουν νέες προοπτικές. Με τη χρήση ατόμων, «εκπροσώπων»  προβάλλουμε προς τα έξω, ως ορατές εικόνες, εσωτερικές εικόνες που έχουμε σχηματίσει. Οι εξωτερικευμένες εικόνες εμπλουτίζονται με νέα δεδομένα και τελικά να μπορούν να αλλάξουν.

 

Είναι μια βιωματική εμπειρία όπου άτομα-εκπρόσωποι του συστήματος μας, αποκαλύπτουν δυναμικές, εμπλοκές, προβλήματα, επαναλαμβανόμενα μοτίβα που μπορεί να μας ταλανίζουν/απασχολούν για χρόνια ή και γενιές.

Το δρώμενο εκτυλίσσεται σε ψυχικό επίπεδο και προχωρούμε σε λύσεις μέσα από τις κινήσεις της αγάπης και της ζωής.

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι ένα είδος θεραπείας, μια φαινομενολογική προσέγγιση των ανθρώπινων συστημάτων.

Αποκαλύπτει εύστοχα τις δυναμικές που κρύβονται στα ανθρώπινα συστήματα και τους λόγους για τους οποίους αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προβλήματα στη ζωή μας. Δυσκολίες συχνά επαναλαμβανόμενες, στην αιτία των οποίων δεν βρίσκουμε πρόσβαση.

Η μέθοδος είναι γνωστή στην Ευρώπη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σήμερα έχει παγκόσμια αποδοχή. Ιδρυτής της είναι ο Γερμανός φιλόσοφος και ψυχοθεραπευτής Bert Hellinger (1925-2019).

Ονομάστηκε συστημική ή οικογενειακή αναπαράσταση διότι όλοι μας ανήκουμε ταυτόχρονα σε πάρα πολλά συστήματα. Στο σύστημα της εργασίας μας, της κοινότητας μας, της κουλτούρας μας και του πολιτισμού μας, της θρησκείας μας κλπ. όλα αυτά τα συστήματα επιδρούν επάνω μας και μας καθορίζουν, όπως και εμείς αντίστοιχα επιδρούμε σε αυτά και μπορούμε να τα επηρεάσουμε.

Όμως το πιο δεσμευτικό και καθοριστικό για εμάς , είναι το σύστημα της οικογένειας καταγωγής μας. Τα αίτια για τα περισσότερα «προβλήματα» της ζωής μας προέρχονται από τις οικογένειες καταγωγής μας, τους προγόνους μας. Αν ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τα ίδια εμπόδια στη ζωή μας είναι ένα σημάδι δυναμικής στο οικογενειακό περιβάλλον που περιορίζει τις ενέργειές μας ή τη λήψη κάποιων αποφάσεων.

Σύμφωνα με την έννοια των «μορφικών πεδίων» κάθε σύστημα διαθέτει ένα πεδίο που ενώνει και συντονίζει τα διάφορα μέρη του ώστε να δρα και να συμπεριφέρεται ως ολότητα. Κατά κάποιο τρόπο τα πεδία ενώνονται με αόρατους δεσμούς και έχουν «πρόσβαση» σε μια κοινή δεξαμενή πληροφοριών.

Σε μια Σ. Α. ποτέ δεν ξέρουμε από πριν τι θα γίνει. Αναδύονται λύσεις που φτάνουν πολύ πιο μακριά από αυτό που μπορούμε να σκεφτούμε.

Είμαστε εδώ για εσάς!

Copyright © 2024 enarmonisis. All rights reserved.