Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική μέθοδος η οποία βασίζεται στην αρχή ότι μια μικρή περιοχή του σώματος αντιπροσωπεύει έναν «χάρτη» του Όλου. Βασίζεται τόσο στη φυσιολογία όσο, ως τέχνη, στη δημιουργικότητα, την ευαισθησία και στην ολιστικότητα.

Η Ρεφλεξολογία ως θεραπευτική τεχνική προέρχεται από αρχαίες Κινέζικες, Ινδικές και Αιγυπτιακές τεχνικές και χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη από τις αρχές του 14ου αιώνα. Στη Ρωσία την εισήγαγε ο νευροψυχίατρος Dr. Bekhterev στο τέλος του 19ου αιώνα ενώ στη Γερμανία ο Dr. Alfons Cornelius.  O Dr. Cornelius ενώ ανάρρωνε από ασθένεια, ανακάλυψε ότι πίεση που εφαρμόζονταν μόνο σε μέρη του σώματος τα οποία πονούσαν πολύ βοηθούσαν πολύ πιο γρήγορα στην ανάρρωση από ότι μαλάξεις σε ολόκληρο το σώμα.  Το ίδιο χρονικό διάστημα ο Αμερικάνος ωτορυνολαρυγγολόγος  χειρούργος William Fitzerald, παρατήρησε ότι συχνά ασθενείς, ασυνείδητα,  ασκούσαν πιέσεις στα χέρια τους με σκοπό να μειώσουν τον πόνο. Ο Fitzerald εφάρμοσε αυτή την αρχή ως αναλγησία για να κάνει μικροεπεμβάσεις χωρίς άλλη τοπική αναισθησία.

Μηχανισμός δράσης της Ρεφλεξολογίας

Η Ρεφλεξολογία σκοπό έχει να αφυπνίσει τος μηχανισμούς αυτοθεραπείας του άτομου. Απευθύνεται και στις τρεις διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης δηλαδή στο σώμα, το νου και στο πνεύμα.

Δεν καταπραΰνει απλά το σύμπτωμα αλλά έχει ως σκοπό να περιορίσει τις όποιες επιδράσεις της ασθένειας ή της διαταραχής «μαζί με…» και όχι ενάντια στη φυσιολογία. Ερμηνεύοντας τα ευρήματα που παρουσιάζονται στα πόδια ο ρεφλεξολόγος ενθαρρύνει την ικανότητα αυτοθεραπείας του σώματος.

Η λέξη «ανακλαστικό» συνεπάγεται μια ακούσια και ασυνείδητη απόκριση σε ένα ερέθισμα. Η Ρεφλεξολογία  στοχεύει στην ανακούφιση μέσω κινητοποίησης θππανακλαστικών σημείων ή ζωνών μια μικρής περιοχής του σώματος η οποία συνδέεται με άλλες μέσω ενός δικτύου καναλιών, νευρώνων και διαβιβαστών. Αυτά τα ερεθίσματα, μέσω πίεσης ή δόνησης σημείων που αντιπροσωπεύουν ένα μικροσύστημα του όλου,  σκοπό έχουν να εξισορροπήσουν και να διατηρήσουν την ομοιόσταση του οργανισμού και βοηθούν το άτομο να κατακτήσει φυσική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία.

Συνήθως τα πόδια αλλά και τα χέρια χρησιμοποιούνται ως αυτό το μικροσύστημα.  Μέσω κατάλληλων χειρισμών απομακρυσμένες περιοχές του σώματος ανακουφίζονται αφού πάρουν τα ανακλαστικά ερεθίσματα στα αντίστοιχα όργανα και ιστούς.

Εφαρμόζεται σε προβλήματα όλων των συστημάτων του οργανισμού. Του Ερειστικού: αυχένας, μέση, γόνατα κ.α. Του Νευρικού: πονοκεφάλους, άγχος, αυπνία, και στα αυτοάνοσα βελτιώνοντας  την ποιότητα της καθημερινότητας του ασθενούς. Του Πεπτικού: δυσπεψία, δυσκοιλιότητα κ.α. Του Ουροποιητικού: ουρολοιμώξεις κ.λ.π.  καθώς και του Αναπαραγωγικού: δυσμοινόρια, εγκυμοσύνη, γέννα και λοχεία. Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος επιτρέποντας στον οργανισμό να ωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της καλής κυκλοφορίας σε όλα τα συστήματα.

Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι η Ρεφλεξολογία βοηθά στη συνολική χαλάρωση του οργανισμού μειώνοντας τα επίπεδα των ορμονών του στρες, κορτιζόλη και νοραδρεναλίνη , και αυξάνοντας τις ορμόνες της χαλάρωσης και της ευχαρίστησης , σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

Ρεφλεξολογία και Μητρότητα

Η κύηση είναι μια ιδιαίτερα έντονη περίοδος για την έγκυο κατά την οποία συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στην ψυχολογική και συναισθηματική της κατάσταση.

Καθώς περνούν οι εβδομάδες από την σύλληψη, το σώμα αλλάζει προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας ζωής που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Όσο συντελούνται αυτές οι αλλαγές στο σώμα, η έγκυος μπορεί να υποφέρει από ναυτίες, κόπωση, δυσκοιλιότητα, πονοκεφάλους, καούρες, αυπνίες, πόνους στη μέση, μυϊκούς πόνους, υπέρταση, συχνουρία, οιδήματα κ.α.

Η Ρεφλεξολογία αυτή την περίοδο μπορεί να : επιφέρει χαλάρωση και να διευκολύνει τον ύπνο. Να αποκαταστήσει τη λειτουργία του εντέρου και να βοηθήσει στην πέψη. Να εξισορροπήσει τις ορμόνες. Να επιταχύνει την αποβολή τοξινών και την κατακράτηση υγρών. Να απελευθερώσει το διάφραγμα διευκολύνοντας έτσι την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων που συμπιέζονται στα τελευταία στάδια της κύησης. Να βελτιώσει τη διάθεση. Ανακουφίζει τα παραπάνω συμπτώματα επιτρέποντας έτσι στην περίοδο της εγκυμοσύνης να παραμείνει μια μοναδική εμπειρία.

Ρεφλεξολογία και Λοχεία

Η περίοδος της λοχείας είναι επίσης ιδιαίτερα φορτισμένη για τη νέα μητέρα διότι συνοδεύεται από  καταιγισμό ορμονικών αλλαγών. Τα αυξημένα επίπεδα αρκετών ορμονών πέφτουν απότομα ενώ άλλες ορμόνες όπως η οκυτοκίνη και η προλακτίνη αυξάνονται. Είναι περίοδος αναπροσαρμογής του μητρικού σώματος που συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως: κατάθλιψη, έντονο αίσθημα κόπωσης, τάση για κλάμα, έλλειψη ευχαρίστησης κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, αυπνία κ.α.

Η βοήθεια της Ρεφλεξολογίας είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας καθώς δεν προτείνεται η κατανάλωση φαρμάκων.

Η Ρεφλεξολογία είναι μια φυσική μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα κάθε ηλικίας και αφορά το σύνολο του οργανισμού.

Ανακουφίζει και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις συνεδρίες.

Βοηθά το σώμα να αποκαταστήσει τη φυσιολογία του τόσο στο φυσικό όσο και στο ψυχολογικό, ενεργειακό επίπεδο.

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να σου ανοίξει μια πόρτα στη σχέση με το σύνολό σου.